METROPOLIS|NY CIRKUS PÅ SKEMAET
  ENGLISH

OM KIT

PRESSE
NETVÆRK
ARKIV
SØG
KONTAKT

TAK FOR NU - NY CIRKUS FESTIVAL 2016

Ny Cirkus Festival 2016 er ovre, og vi har med vemod vinket farvel til de sidste artister. Tusind tak til alle jer, som har åbnet jeres øjne og hjerter for festivalens kunstnere. De fortæller os altid, hvor glade de er for at spille i Danmark for et opmærksomt, varmt og åbent publikum, som forstår både humor, alvor og de fine nuancer.

Festivalen i år viser nycirkus’ dybde
Festivalen viste genrens modenhed, og den viste, hvor meget hjerteblod, nytænkning og inspirerende livsvisdom, der er i nycirkus i dag. En festival med fokus på essensen af denne hybride kunstart og på selve skabelsesprocessen, og hvor dybtliggende psykologiske og filosofiske spørgsmål blev kastet op i luften og grebet.

Nycirkus er langt mere end underholdning. Det er et sprog, der går i kroppen og formidler følelser, livsfilosofi og passion direkte til publikum. Det beviste bl.a. Le Vides utrættelige Sisyfos-klatrer og Fidelis Fortibus’ ensomme klovn, som tog tilskuerne gennem hele følelsesregistret. Mentalisten Kurt Demey viste med al tydelighed, at alt er muligt, og på helt anden vis gjorde de hårhængende furier fra Capilotractées det samme med deres overlegne foragt for smerte. Og La Cosas træmænd, Marathons knivkaster og Aneckxanders vanvidsakrobat satte cirkus’ absurditet på spidsen i rammende opgør med det civiliserede menneske.

En magisk æra er slut
Med denne festival slutter en æra. For KIT var det den sidste festival med rendyrket fokus på nycirkus. Den første var i 2005, og siden da har de otte nycirkus-festivaler været med til at udbrede tilstedeværelsen og manifestere vigtigheden af nycirkus i det danske scenekunstlandskab.

Det er sket med præsentation af mastodonter som australske Acrobat og C!RCA, franske Les Colporteurs og Cirque Aïtal, finske Circo Aereo, britiske Gandini Juggling og The Tiger Lillies og schweiziske Zimmermann & de Perrot. Det er sket med unge sprudlende kompagnier som finske Race Horse Company, franske Galapiat og Oktobre og svenske Sisters. Og ikke mindst takket være fascinerende, nytænkende enere som Phia Ménard/Non Nova, Jeanne Mordoj og Johann le Guillerm.

Spredningen af nycirkus fortsætter
De populære klovne fra Okidok var med til at sætte skub i danmarksturnéer, så det ikke længere kun er københavnerne, der får glæde af nycirkus. Det er nu en fast del af KITs virke at sende kompagnier på national turné i forbindelse med festivalen. I rekordåret 2014 spillede 41 turnéforestillinger. Desuden præsenterer adskillige festivaler, teatre og kulturhuse nu nycirkus som en fast del af programmet.

Nycirkus på Skemaet, der blev iværksat i 2014 og siden da har bragt nycirkus ud til tusindvis af skoleelever, fortsætter i samarbejde med kommuner over hele landet og med støtte fra Nordea-fonden. Nycirkus som pædagogisk redskab er med til at bringe kreativitet, fysisk bevægelse og samarbejde ind i skoledagen og modtages med stor succes af både elever og lærere.

Anerkendelsen af nycirkus
Her endte et årtis festivalfokus på denne nu knap så nye genre, der har plantet sig solidt på den danske kunstscene. Der er en videregående uddannelse på AFUK, nycirkus er anerkendt af de bevilligende myndigheder og fonde, og ikke mindst har genren vist sin æstetiske og kunstneriske berettigelse samtidig med, at nycirkus har vundet et stort og loyalt publikum landet over.

Tak til alle vores samarbejdspartnere gennem festivalerne, heriblandt AFUK, Dansehallerne, Republique/Kaleidoskop, Dansk Artistforbund, REDA, ZeBU, Den Grå Hal, Viften, Albertslund Musikteater, Københavns Universitet, m.fl. samt alle vores turnépartnere over hele landet. Tak til Statens Kunstfond og Københavns Kommune for den vedvarende støtte samt tak til EU, Institut Français, Vlaamse Gemeenschap og Kulturkontakt Nord for projekt- og udviklingsstøtte til præsentation og professionalisering af nycirkus.